Atlas, Hrekkur, Heba & Blossom

Nyheter så ofta som möjligt

19 marsFörra tisdagen röntgade vi Blossom. Redan i fredags började jag för säkerhets skull att kolla om något resultat kommit upp på SKKs hemsida. I förrgår och i går har jag nog kollat tjugo gånger varje dag. Jag kan numera till och med Blossom registreringsnummer helt utantill. När jag vaknat i morse hade jag fått ett sms från Marita, Blossoms uppfödare. Marita, jag kan riktigt se framför mig hur du i pyjamas trött hasar fram till datorn det allra första du gör. Och hinner före mig!! I sms:et stod det Blossom hd:B ed:UA! Det stod det när jag för säkerhets skull kollade på SKKs hemsida jag med. Yippeee!

 

18 marsEn fantastisk vårdag med promenad runt Stora Amundö. Tänk att få bo i en sådan vacker natur. Vi såg svanar, grågås, togsvipa, tärnor, ejdrar och massor av andra fåglar. Och ikväll, uinder hundpromenaden, flög helt plötsligt en uggla över oss.

 Blossom tittar på svanarna i vikenDet är så fantastiskt vackert på Stora Amundö

 

8 marsInternationella kvinnodagen började med snöglopp som sedan övergick till regn på tvärsen, kyla och blåst. Jag som brukar gilla att vara ute i de flesta väder längtade hem under hundpromenaden. Till dess jag kom till Askimsviken och såg att mitt säkraste vårtecken anlänt. De underbara strandskatorna! Resten av promenaden gick jag och log.

Igår släppte vi in stoet Pyttla till våra andra ston. Full fart med vackra ston som travade kring med höga benlyft, kombinerat med rena brallningarna, bockningarna och tokrusningarna. Rätt snart blev det lugnt.

 

 

Heba rockar loss i trav (foto Karin Cederman med min iPhone)

Det var länge sedan jag skrev. Vi har varit utomlands på semester och sedan haft fullt ös. Bland annat har vi haft kurs med Birgitta Järnåker. Fantastiskt som vanligt!

24 januariIbland får Heba lite stolleryck då man leder henne. Det är alltid då hon är ensam och jag tror att hon egentligen blir osäker och lite rädd. Då exploderar hon. Hon hoppar aldrig på en men kan ställa sig på bakbenen, galoppera kring i en cirkel, blåsa á la blåval och vara lite tossig.

Det gjorde att jag fick en plan. Jag tänkte lära henne att sänka huvudet på kommando. Då rinner endorfinerna till och det brukar lugna. Jag tänkte ta hjälp av en klicker, en lite plastmanick som klickar till då man trycker på den. Direkt efter klicket får hästen en godis och lär sig förknippa klicket med beröm. Klicket betyder "duktig, strax får du en godis". I tisdags började jag "klicka in" henne. Jag tog en tom pet-flaska och så snart hon nosade på den så klick och så en liten bit morot. Sådär höll vi på några gånger med vilopauser emellan. Heba fattade på två röda och snart kunde jag lägga flaskan på marken, sätta den på andra ställen och så. Hon fattade direkt. Så i torsdags repeterade vi lite. Till hjälp hade jag medryttare Tinas dotter Isabella. Vi bestämde att vi skulle lära Heba att sänka huvudet nästan till marken som dagens slutmål. 

Vi tränsade och så drog jag lätt i båda tyglarna, bakåt mot manken. Efter en stund så nickade Heba och då: Klick! Och godis. Efter cirka två minuter hade hon förstått att hon skulle ta nosen ner i backen. Då kom repertoarknepet!

Om jag sänker huvudet får jag godis då? I det läget måste man hålla sig iskall och bara "tralalala". Jag vill ju att hon ska sänka först då jag drar i tyglarna. Det här förstod hon också snabbt. Isabella och jag riktigt såg hur hon behärskade sig.

 Så idag gick vi en liten sväng och stannade då och då för att sänka huvudet. Det gick jättefint. Nu vet jag inte om det funkar mitt i ett stolleryck men jag kan tänka mig att risken för ett sådant minskat betydligt. 

 

17 januari Jag hade utsläpp på stallet. Karin följde med och med henne hennes kamera. Hon tåg några bilder. Min väninna Mud-Lotta (Mud eftersom hon bor i LERum, min man har namngett för jag har några olika Lottor i min vänkrets), kom med sin dotter Siri för en lektion i Akademisk Ridkonst. Kul att hålla lektion för att jag verkligen får tänka till om vad jag gör däruppe på hästryggen. Jag är ju inte alls utbildad intruktör, men det är kul ändå.

 Hebas mule (foto Karin Cederman)

 Jag förklarar för tre intresserade åhörare (foto: Karin Cederman

 Jag visar innan Lotta rider.

 

Fick även bild ifrån Sandra Marin. Vår gemensamma uppfödning Abel frá Efrí-Mýrum (e. Álfur frá Selfossi u. Kylfa frá Frostastödum II) har varit på fölvisning och tog sig ända till semifinal.Abel showar (foto: AGG)

 

5-6 januariRapportera nyheter har inte varit det jag gjort mest senaste tiden. Men nu har jag uppdaterat både här och var på hemsidan. 

5 och 6 januari ställde jag ut Blossom på MyDog. Gladast var jag för att hon börjat lugna ner sig i ringen. Den 6 tyckte hon till och med att det var roligt i ringen. Bara kollade in allt med en svansviftning. "Kolla, de applåderar, vad kul!" Och "matte, vilka roliga hundar!". "Kolla mina tänder, javisst, gör det!".

Det var kul att träffa gamla bekanta och så var det riktigt roligt att få känna sig stolt för vår ras. På måndagen var alla hundar coola av bara den, tror att domaren var riktigt imponerad. 

 

På måndagen blev placeringen 1/2 med ck i juniorklass, på tisdagen 1/3 utan ck. Kritikerna här.

Den enda kamera vi hade med oss var den i min iPhone så bilderna blev sådär. Här är en: Här spanar Blossom på den applåderande publiken vid ringen bredvid.

 

 

 

1 december: Idag var vi till hästtandläkaren och veterinären Ylva Rubin i Långås, mellan Varberg och Falkenberg. Utöver Hrekkur och Heba var även Susan med hästarna Lukka och Bára med. Stor hjälp hade vi av "gudmor" Karin och Susans pappa Kjell.

Det är alltid intressant att se Ylva jobba, hon är noggrann och proffsig och har dessutom kunskap om ridning, det är perfekt. Hrekkur har en förslitningsskada på grund av en vargtand han burit på förlänge. Den drog vi förra året och sedan skulle jag på återbesök som inte blev av, då jag förlorade min mamma och då fölet dog. Sen rann det ut i sanden. Nu såg det inte så snyggt ut, men summa sumarum är att vi inte får rida på något delat bett i tre månader, sen ska vi på återbesök. Hrekkur får ridas bettlöst, men inte i hackamore, och så i rak stång. Ifall vi vill rida på vanligt rakt bett måste vi ha en upplyftare. Hrekkur har också ett underbett.

Heba är perfekt i munnen men något trång bak i underkäken. Tydligen slutar den växa först vid sex års ålder och hon har nog varit rejält trång innan för hon hade ärr efter att ha bitit sig. Så då jag känt att något inte är ok så har jag känt rätt. Hon får ridas i alla bett, men gärna på stång eller bettlöst hon med. 

En "utflykt" till Halland med fyra hästar tar nästan hela dagen. Vi for från stallet vid 8.00 och kom hem vid 16-snåret. "Lulliga lurvisar" stod det i mailet från Karin då hon skickade mig bilden hon tagit då hästarna tog igen sig efter behandlingen. Ylva har två boxar så hästarna fick stå två och två.

 

10 november: Under helgen var jag med Marita från Leiionspitz och Karin från Risangården på Nordisk vinnarutställning i Herning. Det blev en trevlig resa. Irma och Ole Søndergaard tog emot oss och våra hundar i sitt fantastiska hus. Och vi var inte ensamma gäster utan även två andra par med två respektive en hund bodde över. Åtta Eurasier som samsades fint. Vi blev drottninglikt trakterade med fantastisk mat och trevligt umgänge. Blossom gick det inte så bra för på utställningen där eurasiern dömdes av Hanne Laine Jensen. Vi fick good som typ. Men jag var ändå nöjd för Blossom uppförde sig perfekt och hade också en fantastisk helg med nya hundkompisar. 

För mina medresenärer gick det betydligt bättre. Maritas Nicke (Leiionspitz Unic) blev i stenhård konkurrens, med ett helt led av championhanar, BIR och Nordisk vinnare 08 och Karins CIlla (Risangårdens Celeste) blev Nordisk vinnare av tikarna. Danskarna hotade med att försöka stoppa färjan nästa gång utställningen går i Danmark.

Söndagen hade vi skoj eurasierträff i Surte, vi var nära nog tjugo Eurasier med tillhörande familjer. Jättekul. 

 Blossom plåtad av Marita Andersen. Nu är hon 13 månader. 

 

14 oktober: Vi är på Island hos Sandra, Raggi och Embla på gården Efri-Mýrar utanför Blönduos. Det är så vackert i höstvädret och just nu skiner solen utanför fönstret. Idag har vi varit på en liten tur i det vackra landskapet. Jag fick återse en kär bekantskap som jag faktiskt red alldeles i närheten för några år sedan. Raggis fine Vafi. Igår tog jag kort på mina "halva" hästar Kylfa, Gledi och Abel.

Kylfa med dotter Gledi och sonen Abel. De betade rakt utanför köksfönstret.

Vägen in i Laxardalur

 Frumas kloka öga

 

 

 

4 oktober: Birgitta Järnåker höll kurs för oss hos Mia och Mathilda på Toarps Sjögården. Den här gången fick Heba följa med och hon skötte sig hur fint som helst. Susan och Lukka var med och sparrade som vanligt, vad gjorde vi utan dem. Med var också "gudmor" Karin, som assisterade med häst, hund och kamera. Tack båda!

Nu börjar vi klara en smula öppna

Heba skrittar fint på kursenTrava går också braEfteråt är det mysigt att snusa på Stina.

 

30 september: I fredags red jag lektion på en ganska så okoncentrerad Heba. Vi red för vår centrerade instruktör Lisa Johansson. Trots att Heba var trött, hon sätter vinterpäls, så var hon underbar som vanligt. Fler bilder på hennes egna sida. Nu har jag två hästar som gör mig lycklig.

 

 

20 september: Förra helgen åkte vi arla morgon till utställning i Sofieros Slottspark. Fint väder och åtta flotta eurasier. För Blossom gick det inte så bra, vi fick vår första tvåa. Kritiken läser du här. Men jag tycker hon är finast. Efter det promenerade vi i parken och tog sen bilen och for ut på Kullahalvön. Vid det blåsigaste picknikbordet i Skåne åt vi medhavd quinoasallad och sen busade vi med Blossom. 

 Allra sötaste Blossom med Danmark i bakgrunden (foto: Karin Cederman)

13 september: Hrekkur och jag har varit på semester tillsammans med Susan och Lukka. Vi var till Birgitta Järnåker på ridvecka. De flesta mornar var vi till Birgitta och var med då hon tränade sina hästar. Sen hade vi vår dagliga ridlektion i det vackra ridhuset på Stjärnhovs säteri. Trots att både Hrekkur och jag är lite runda om magen efter sommaren kändes det som vi gjort fina framsteg. Vi tränade mycket samling och mycket i trav. Även lite tölt fick plats under veckan. Det roligaste är att Hrekkur verkligen börjat bjuda fram, han är pigg som en mört och verkligen med på noterna. På torsdagen fick vi även besök av Åsa från Kolsva, det var kul att träffas igen.

 

 

6 augusti: Sedan Heba kom hem från träning hos Malin på Kullersbro så har hon fått vila och bekanta sig med nya stallet. Men idag satt jag upp i paddocken. Det var så roligt, Heba är skoj att rida. Vi har mycket att lära av varandra men det känns ändå väldigt bra.
Vi skrittar, hon går fint i uppförsbacke
Så testar vi att trava. 

3 augusti: Nu var det ett tag sedan jag skrev. Nu är Heba på plats i stallet igen. Hon har blivit mjuk, följsam och ännu mera underbar. Susanne som har fina Mara från Lind följde med och vi hade några mysiga dagar i Linköping, på Tolefors Gård (Superduper Bed and Breakfast) och hos Malin som tränat Heba.

 
Heba berättar för Bára att hon blivit stor tjej nu
Så här bra hade vi det på Tolefors. Ostar, bär, fikonmarmelad och Amarone
Och så här fina är rummen 

 
Och så här.

 
Tolefors B&B från utsidan. Jag tror jag flyttar in! 

11 juli: Idag var det dag två i Tvååker. Bland sex juniortikar blev Blossom 2:a med ck. Hon blev även Bästa tik-2. Bir gick till Leiionspitz Remuz och Bim till Kaerlundegård´s Ronja Lowa. Grattis till er båda! Blossoms kritik läser du här!


Söta Blossom och mattes ben. 

 

11 juli: Idag har Blossom varit på utställning i Tvååker. Lilla niomånaders Blorpan seglade in och knep certet och blev bästa tik. Bäst i Rasen gick till en fin Leiionspitz Remuz med lycklig matte Camilla. Grattis till er båda! Imorgon är det dags igen. Dagens kritik kan ni läsa här.
Domare var Myra Thomas -Rhodes 

 

7 juli: Har tillbringat senaste veckan på Island och Landsmót i Hella. Fantastiska hästar och väldigt roligt. Vartefter mina bilder blir klara kommer jag att lägga dem i mitt Galleri. Här får ni en bild på min favorit, Au∂ur frá Lundum II.
Au∂ur är en häst med allt. Han har fantastiska gångarter och kan verkligen samla sig. 

 

 

28 maj: Idag kom Sandras och mitt, eller snarare Kylfas föl till världen. En liten fuxhingst, så söt så söt. Han föddes en fantastisk vårdag bland frodigt gräs. 

 
Här är han, det lilla underverket. Bara någon halvtimme gammal. 

 

4 maj: Vädret var strålande, tusenskönorna prålade och vi hade Eurasierpicknick. Hanhundar och löptikar gjorde att det allt var en besynnerlig träff där vi satt på femtion meters avstånd från varandra och ropade då vi ville något. Men trevligt hade vi och en finfin promenad hann vi med. Det var utställning på Tjolöholm också och Blossom blev Bäst i Rasen av fyra valpar. Tvåa av tikarna kom syrran Binti. BIR av de vuxna blev Leiionspitz Vlad med stolt Kjell vid kopplet. En trevlig dag.
Söt Blossom med blundande matte.

Då vi kom hem fanns bild på Heba i mailen. Hon hade vunnit sin första rosett. I hoppning! 30 cm höga hinder, men Heba tog i som att hon tränar för Scandinavium. Rapporten från Malin berättade att Heba verkligen gillade hopptävling.
Oiiiiii...här kommer vi! Heba och Malin in action.

 

21 april: Har varit seg på att uppdatera hemsidan. I början på april var vi på Kullersbro och hälsade på Heba som utvecklas fint. Hon såg så glad och nöjd ut och jag tror att Malin som tränar henne kommer väl överens med den stora damen. Fler bilder på Hebas sida.
Heba gillar att galoppera 

 

1 april: Fick en ny bild på Blossoms pappa idag. Visst är han fin?
Aakon de Chevaloupsgreg, Blossoms pappa! 

 

30 mars: Idag var det Svenska Shitzusällskapet som stod för utställningen vi var på. Sigbritt Jansson dömde. Blossom blev Bäst i Rasen men domaren hade väldigt svårt att välja mellan henne och Anettes söta Chilli. Oj vad hon funderade och tittade, tror att hon helst hade velat sätta båda på första plats. Blossom var riktigt duktig i ringen och domaren fick klämma, känna och titta på tänder. 

Springa däremot, det kan man hoppa över. Speciellt i stora ringen senare på eftermiddagen. På den här utställningen hoppade de över gruppfinalerna för valparna. I stället fick vi vänta till sena eftermiddagen och sedan samsas i BIS-ringen. Snacka om hysteriskt. Trötta valpar som låg och sov huller om buller. Ingen bra idé, tycker jag. Blossoms kritik kan du läsa här.

 Atlas var med på utställning också. Han blev 2 Bästa hane efter jättefina Fridlyckans Alfons som vuxit till sig till en jättevacker unghund. Alfons blev Bäst i Rasen och BIG-4. Grattis!
Blossom i ringen

 
Och Atlas 

 

 

 

9 mars: Tibetanska Terriersällskapets valputställning i det kallaste ridhus jag någonsin varit i. Det var inte väggar hela vägen upp, byggplasten som skulle skydda var sönderblåst och regnet ven in genom öppningarna. Heder åt domare och domarsekreterare som frös så att kaffekoppen hoppade. I ridsportbutiken som var ansluten fanns en kamin, där stog vi i en ring med händerna på kaminen.

Blossom blev BIR-valp med strålande kritik som du kan läsa här. Däremot tyckte hon att det var helt meningslöst att vara här och att ta sig ut ur ringen blev hennes mål. Inte så bra i grupptävlingarna med den inställningen. Men jag var glad, då kunde vi sätta oss i bilen och dra på värmen. På utställningen hände något jag aldrig upplevt förr, domaren pussade Blossom på nosen. Jag förstår henne, den nosen är väldigt pussbar!

 

 

 

8 mars: Internationella kvinnodagen! Kan man fira den bättre än att rida för Birgitta Järnåker. Vi hade kursen i Stall Blossis nya ridhus i Eskilsby, det funkade väldigt bra. Vintervilan har gjort Hrekkur gott och han blir  bara starkare och starkare. Lägger en bild här och några fler på Hrekkurs egen sida.

En diagonalsluta 

 

3 mars: Nya bilder från ett snöigt Island. Kylfa, som är betäckt med Álfur frá Selfossi börjar bli rejält rund om magen.

Undrar just vad som finns i Kylfas mage. Ett skäckföl kanske?
Karin menar att Gledi ser ut som en snöget på den här bilden. Det är väl bara att hålla med. 

 

29 februari: Skottdagen. Eller snarare motorvägsdagen för oss. Jag skulle rida lektion för Lisa. På vägen till stallet började Chryslern skaka. Vi körde in på en ficka vid motorvägen för att kolla. Det rök ur höger framdäck. Vad glad jag var att vi har Falck assistans. Bärgaren kom på tjugo minuter, Susan slängde sig från jobbet och hämtade oss, Ingrid tog in Hrekkur och med detta teapwork hann jag till lektionen. Miljöträning för hundarna att stå bredvid E6:an. Jäklar vad bilar och vad fort det körs då man står bredvid.

 
Atlas tycker det är tråkigt vid motorvägen.

 

 
Blossom får miljöträning. Det får Karin och Yvonne också! 

 

23 februari: Idag har vi varit på utställning, Västsvenska Fågelhundsklubben i Sätila. Blossom blev BIR-valp och blev BIG-reserv. Atlas blev BIR och BIG-4. En lyckad dag. Kritiken kan du läsa på Blossoms utställningssida.

 
Blossom i gruppfinal
Och Atlas i gruppen 

 

 

20 februari: Dags för att byta nyhetssida igen. Gå gärna in på tidigare nyheter också!

Igår testade jag att låta Blossom springa bredvid då  jag red. Det var premiär. Eftersom Blossom är för liten att ge sig ut på riktig skogstur så tog vi några varv på ovalbanan. Hon följde med bredvid utan mankemang. Lite underligt tyckte hon att det var och ibland blev hon lite rädd och sprang undan en bit, men för det mesta sprang hon bredvid oavsett vad jag red för gångart. Hon har inga tendenser alls att jaga Hrekkur.

Beträffande Heba har vi bestämt att visa henne först nästa år. Jag vill ju inte pressa henne utan ser hellre en stabil utveckling där Heba hänger med både fysiskt och psykiskt. Malin som tränar tycker att det går fint och gillar Hebas gångarter. Hon får vara kvar på träning några månader till.

Här kommer lite dagsfärska bilder på lilla Blorpan och Atlas. Fler bilder på Blossoms egna sida.
Blossom spanar efter katten Olle som gått in i huset. Blossom vill gärna hänga på.

 
Tålamodiga underbara Atlas som är en sådan hejdundrande storebrorspappa till Blossom 

 

 

Tidigare Nyheter